Geschiedenis van de wijn

De wijnstok zoals je die nu kent is ontstaan in de Kaukasus. De vitis vinifera, oftewel de druivenstok verspreidde zich snel naar Iran en Irak wat toen nog Mesopotamië was. Daar werd de wijn verbouwd tussen de rivieren de Tigris en de Eufraat.

Geschiedenis van Griekenland naar de rest van Europa

Opgravingen vertellen ons dat de druivenstok ongeveer 2000 jaar voor Christus al in Griekenland werd verbouwd. Van Griekenland verspreidde de kennis zich naar Italië en een gedeelte van dit land werd zelfs Oenotria genoemd, wat land van wijn betekent. Via de Romeinse cultuur kwam de druif en dus wijn Europa binnen. Het gros van de huidige wijngebieden in Frankrijk is zelfs ontstaan tijdens de Romeinse tijd.

Toevoeging van hars

De Grieken voegden hars toe aan hun wijn om er zo voor te zorgen dat hun amforen, de kruiken waarin vrijwel alle levensmiddelen werden bewaard, niet kapot zouden gaan. Men kwam er ook achter dat de toevoeging van hars de houdbaarheid aanzienlijk verlengde. De smaak van wijn met hars is erg opvallend en deze Griekse wijn, Retsina, is nu nog steeds populair.

Ontwikkeling van wijnvaten

De Romeinen waren minder gecharmeerd van de toevoeging van hars aan de wijn en ontwikkelden houten tonnen voor de opslag van de wijn. Zo ontstonden de eerste wijnvaten.

Ineenstorting Romeinse Rijk

Door de instorting van het Romeinse Rijk werden vele wijngaarden vernietigd. Echter dankzij kloosters en hun wijngaarden voor het maken van miswijn kwam wijn en het kweken van wijngaarden weer in trek.

Jonge en oude wijn

Doordat er geen goede manier van afsluiten van wijnvaten werd uitgevonden tot de 17de eeuw dronk men tot dan toe eigenlijk alleen maar jonge wijn. In de 17de eeuw werd kurk uitgevonden en kwam men erachter dat je op die manier de wijn langer kon bewaren en kon laten verouderen voor een rijkere smaak.

Oenologie

Halverwege de 19de eeuw werden vele wijngaarden ten onder gebracht door de druifluis. De bekende Franse bioloog Louis Pasteur begon onderzoek te doen naar dit fenomeen en hij legde zo de basis voor de oenologie, oftewel de wijnbouwtechnische wetenschap.