wijn etiquette

Etiquette van het wijn drinken

Als recht geaarde wijn liefhebber, zal je niet zomaar een glas vol gooien met de een of andere wijn en deze in een keer achterover slaan. Wijn drinken is ervan genieten. Vanaf de keuze van je wijn tot en met de laatste slok die je neemt. De keuze van de wijn hangt samen met veel factoren. Is het de bedoeling dat je een wijn uitzoekt voor een gezellig avondje en weet je al dat je vrienden het verschil niet proeven tussen je wijn van 40 euro gekocht bij een wijnhuis of de fles van 4 euro die je kocht bij de supermarkt. Verwacht je eters en wil je een soepele wijn kiezen die bij alle gangen van het eten past of bij iedere gang een bijpassende wijn.
Serveren van de wijn
Je hebt de wijn van je keuze in huis gehaald of je had hem al in huis en dit is de gelegenheid voor deze wijn. Nu de serveertemperatuur. De serveer temperatuur van de wijn is afhankelijk van de soort wijn. Heb je een rode wijn gekozen is de temperatuur tussen de 14 en 18 graden. Hoe lichter de wijn, hoe koeler hij gedronken kan worden. De witte wijn kun je best drinken op een temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Waarbij de frisse en halfdroge wijnen de koelere serveer temperatuur goed aankunnen. Ook rosé drink je bij voorkeur tussen de 8 en 9 graden. Volgens kenners komt bij jonge wijn de smaak het best tot zijn recht als je de wijn vooraf een uur in een decanteer karaf laat. Door dit decanteren komt er lucht bij. Ook kun je een wijn overgieten in een decanteer karaf om de droesem van de wijn te scheiden. Tegenwoordig is er wat discussie over de noodzaak van het decanteren, vanwege de modernere wijnbereiding vindt niet iedereen dat het nog noodzakelijk is.

Hoe drink je wijn
Ervan uitgaande dat je geen beroepsproever bent, slurp je wijn niet. Je pakt het glas bij de steel en je nipt van de wijn. Door het vastpakken van de steel beïnvloedt je de temperatuur niet. Wijn is in principe geen dorstlesser. Als je dorst hebt, vraag dan een glas water naast je wijn.